Türk Savunma Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Türk hava saldırılarının kuzey Irak’taki 21 PKK (Kürdistan İşçi Partisi) hedefini başarıyla vurduğunu söyledi. Saldırılarda PKK’nın Türkiye sınırına yakın Metina, Gara, Hakurk ve Kandil bölgelerindeki sığınakları, barınakları, mağaraları ve depolama tesisleri hedef alındı.
Kesin sayılar verilmese de Türk ordusunun yerli mühimmat kullanarak çok sayıda PKK militanını etkisiz hale getirdiği bildirildi. Bakanlık, sivil kayıpların ve kültürel miras alanlarına zarar gelmemesi için gerekli tüm tedbirlerin alındığını ve çevrenin minimum düzeyde tutulduğunu vurguladı.
Türkiye, ABD ve AB tarafından terör örgütü olarak tanımlanan PKK, Türkiye’ye karşı on yıllardır süren bir isyan yürütüyor ve siviller de dahil olmak üzere 40.000’den fazla insanı öldürüyor. PKK bir zamanlar esas olarak Türkiye’nin güneydoğusunda faaliyet gösteriyordu ancak o zamandan beri faaliyetlerini genel merkezini Kandil’de bulundurduğu Kuzey Irak’ın dağlık bölgelerine taşıdı.
Türkiye, Nisan 2022’de başlayan ve devam eden Pençe Kilit Operasyonu da dahil olmak üzere PKK’ya karşı çok sayıda sınır ötesi operasyon başlattı. Amaç, PKK’nın Suriye ile Irak’taki üsleri arasındaki bağları koparmak ve sınır boyunca 40 kilometrelik bir güvenlik bölgesi oluşturmak. Savunma Bakanı Yaşar Güler geçtiğimiz günlerde operasyonun kış gelmeden tamamlanması gerektiğini söylemişti.
Ankara’nın kuzey Irak’taki askeri eylemleri, operasyonları Irak’ın egemenliğinin ihlali olarak kınayan Bağdat’la ilişkileri gerdi. Ancak Türkiye bunların ulusal güvenliği için gerekli olduğu konusunda ısrar ediyor. Bu gerilimlere rağmen Irak, Mart 2024’te PKK’yı yasadışı ilan etti ve grupla mücadeleye yönelik ortak çabalar da dahil olmak üzere Türkiye ile askeri işbirliği yapmayı kabul etti.
PKK’nın ayrıca Irak’ta Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) tarafından kontrol edilen bölgelerdeki gruplardan da destek alması, grubu dağıtma çabalarını zorlaştırıyor. Suriye’de PKK kolu YPG’nin IŞİD’e karşı mücadelede ABD’den destek alması bölgedeki jeopolitik dinamikleri daha da karmaşık hale getiriyor.