Güney Kore Çarşamba günü, cinsel içerikli derin sahte içeriğin yayılmasıyla mücadelede Telegram ve diğer sosyal ağlarla daha yakın işbirliği talep etmeyi planladığını duyurdu. Girişim, büyüyen dijital cinsel suç sorununu çözmeye yönelik daha geniş bir çabanın parçası.
Karar, Güney Koreli kadınların açıkça sahte fotoğraf ve videolarının Telegram sohbet odalarında sık sık dağıtıldığı yönündeki raporların ardından yaygın halk öfkesinin ardından geldi. Buna yanıt olarak Kore İletişim Standartları Komisyonu (KCSC), mağdurlar için 24 saat hizmet veren bir yardım hattı kuracağını ve dijital seks suçlarını izleyen düzenleyici personel sayısını iki katına çıkararak ekibin sayısının 70’ten 140 kişiye çıkacağını söyledi.
Kore Ulusal Polis Teşkilatı ayrıca çevrimiçi seks suçlarını engellemeyi amaçlayan yedi aylık bir kampanya başlatmayı planlıyor. Bu çabaların bir parçası olarak KCSC, deepfake içeriğin kaldırılması ve engellenmesi konusunda sosyal medya şirketleriyle iletişimi geliştirmek için bir danışma organı kurmayı planlıyor. KCSC Başkanı Ryu Hee-lim sorunun ciddiyetine dikkat çekerek şunları söyledi: “Cinsel içerikli suçları içeren derin sahte videoların oluşturulması, saklanması ve dağıtılması, bireysel onur ve kişisel hakları ihlal eden ciddi suçlardır.”
Güney Kore, Telegram’ın yanı sıra X (eski adıyla Twitter), Meta’nın Facebook ve Instagram’ı ve Google’ın YouTube’u gibi platformlarla da ortaklık kurmaya çalışacak. KCSC, Güney Kore’de fiziksel varlığı bulunmayan şirketler için sürekli istişare amacıyla doğrudan iletişim kanalları kurmayı planlıyor.
Hareket, Güney Kore’de Telegram’a yönelik artan eleştirilerin ortasında ve Telegram kurucusu Pavel Durov’un şifreli mesajlaşma platformunda çocuk pornografisi, uyuşturucu kaçakçılığı ve dolandırıcılığa yönelik bir soruşturma kapsamında yakın zamanda Fransa’da tutuklanmasıyla aynı zamana denk geldi.
Deepfake kullanılarak işlenen seks suçu vakaları Güney Kore’de keskin bir şekilde arttı ve polis verileri 2021’de 156 vakadan bu yıl 297’ye çıktığını gösteriyor. Faillerin çoğunluğunun gençler olduğu, mağdurların ise çoğunlukla kadın olduğu, kız öğrenciler ve kadın askerler olduğu bildiriliyor.
Yalnızca bu yıl, Kore Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (KCSC), geçen yıl yaklaşık 7.200 vakaya kıyasla, müstehcen içeriğin kaldırılması konusunda 6.400’den fazla yardım talebi aldı.