Bolivya, ülkenin en büyük özel bankalarından biri olan Bisa Bank’ın Tether (USDT) için ilk hizmet paketini başlatmasıyla stabilcoin benimsenmesinde bir artış görüyor. Bu lansmanla müşteriler artık USDT’yi doğrudan Bisa Bank hesaplarında satın alabilir, satabilir ve tutabilir, böylece stabilcoinlerin havalelerde ve sınır ötesi ödemelerde kullanımına yönelik düzenlenmiş bir yol açılabilir.
Bu hareket, Bolivya’daki özel kurumların artan talebi karşılamak için kripto para birimini, özellikle de stabil paraları benimsemeye başlamasıyla kayda değer bir değişime işaret ediyor. Bolivya’nın dördüncü büyük bankası olan Bisa Bank, müşterilerin fonları güvenli bir şekilde yönetmesine ve korumasına yardımcı olacak dolar destekli bir dijital varlık sağlamak için bu USDT seçeneklerini tanıttı.
Bolivya’nın bankacılık düzenleme kurumu ASFI’nin başkanı Yvette Espinosa, bu hamleyi destekledi ve bunun daha geniş kripto para piyasasıyla daha riskli etkileşimleri en aza indirerek güvenliği artırdığını belirtti.
Espinoza, “Bu, müşterilerin tutarlı bir şekilde ve genellikle kripto para birimleriyle ilişkili daha az riskle çalışmasına olanak tanıyan bir saklama hizmetidir” yorumunu yaptı.
Bisa Bank, günlük 200-10.000 ABD doları tutarındaki USDT alımlarında 5 ila 15 ABD doları tutarında işlem ücreti almayı planlıyor. Uluslararası transferler için USDT işlemlerinin yaklaşık 40 ABD doları tutarında bir ücrete tabi olması, USDT’yi yurtdışında güvenli, banka destekli dijital ödeme seçenekleri arayan müşteriler için cazip bir alternatif haline getiriyor.
Bisa Bank İşletmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Franco Urquidi, müşterilerin doğrulanmış hesaplar kullanmasını gerektirdiğinden, güvenli ve şeffaf işlemler sağladığından bu hizmetlerin ek güvenliğinin altını çizdi. “Müşterilerimiz kapsamlı bir şekilde inceleniyor ve işlemlerinin güvenli kanallar üzerinden gerçekleşmesi sağlanıyor” dedi.
USDT’nin eklenmesi, dolara erişimi sınırlı olan ülkelerde piyasa değeri şu anda 120 milyar doları aşan başta Tether olmak üzere stabilcoinlerin rolünü vurguluyor. Bolivya’nın sabit döviz kuru, tekrarlayan dolar kıtlığının ortasında güvenli bir değer deposu olarak stabilcoinlere olan ilgiyi artırdı.
Merkez Bankası’nın vatandaşlara doğrudan dolar satmaya yönelik son hamleleri bu eksikliği vurgularken, kripto para birimi düzenlemelerinin gevşetilmesi dijital varlıkların kullanımının artmasına katkıda bulundu.
Bolivya merkez bankasının bu yılın başlarında finansal sistemindeki bitcoin ve kripto para birimleri üzerindeki kısıtlamaları kaldırmasının ardından, kripto para birimi işlemlerinin sayısı iki katına çıktı ve Bolivya ekonomisinde dijital çözümlere yönelik artan bir iştahın sinyalini verdi.