Minneapolis Federal Rezerv Bankası tarafından yakın zamanda yayınlanan bir araştırma makalesi, Bitcoin’in geleceği ve bunun hükümetin maliye politikası üzerindeki etkileri konusunda önemli tartışmalara yol açtı. 17 Ekim’de yayınlanan makale, hükümetlerin kalıcı açıkları sürdürmeleri için Bitcoin gibi kripto para birimlerini vergilendirmeyi veya tamamen yasaklamayı düşünmeleri gerekebileceğini savunuyor.
Minneapolis Fed, şu anda yaklaşık 69.020 dolar değerinde olan Bitcoin’in, kalıcı açıklar verirken nominal borç seviyelerini korumaya çalışan hükümetler için sorun teşkil ettiğini savunuyor. Araştırmacılar, Bitcoin’in varlığının hükümetleri kalıcı açık vermek yerine bütçelerini dengelemeye zorladığı “dengeli bütçe tuzağı”nı tanımlıyor.
Makale, Bitcoin’e yönelik yasal bir yasağın hükümetin kalıcı faiz dışı açık verme yeteneğini geri getirebileceğini öne sürüyor. Bu çok önemlidir, çünkü bir hükümetin borcunun faiz ödemeleri hariç olmak üzere vergi ve diğer gelirlerde topladığından daha fazlasını harcaması durumunda birincil açık ortaya çıkar.
“Kalıcı” faiz dışı açık kavramı, hükümetin bu uygulamayı süresiz olarak sürdürme niyetinde olduğunu gösteriyor.
Şu anda ABD’nin toplam ulusal borcu astronomik bir rakam olan 35,7 trilyon ABD dolarıdır ve yıllık faiz dışı açığın 1,8 trilyon ABD doları olduğu tahmin edilmektedir. Bu borcu ödemenin artan maliyetleri, özellikle faiz oranlarının artmasıyla birlikte büyük bir endişe kaynağı haline geldi.
Son raporlar, Hazine borcunun faiz maliyetlerinin %29 artarak 1,13 trilyon dolara yükseldiğini gösterdi; bu, Kovid-19 dönemi dışındaki en büyük açık.
VanEck’in dijital varlık araştırma başkanı Matthew Siegel, Minneapolis Fed’in bulguları hakkında yorum yaparak Fed’in Bitcoin’i eleştirme konusunda Avrupa Merkez Bankası’na (ECB) katıldığını öne sürdü.
Fed’in “yasal kilitlenme” ve vergi teklifinin, hükümet borcunun “tek risksiz menkul kıymet” olarak kalmasını sağlama girişimini yansıttığını belirtti.
Aksine, Messari’nin kurucu ortağı Dan McArdle ilgi çekici bir tarihsel nota dikkat çekti: 1996 yılında Minneapolis Fed’in “Para Hafızadır” başlıklı bir makalesi, daha sonra Bitcoin’de somutlaştırılacak kavramlarla yakından ilgili olan argümanları ortaya koydu ve parayı, Bitcoin’de yer alan bir varlık olarak tanımladı. üretime akmaz ve sabit miktarlarda mevcuttur.
Avrupa Merkez Bankası da yakın zamanda Bitcoin’i eleştiren ve eski sahiplerinin yeni yatırımcılar pahasına kar elde ettiğini öne süren belgeler yayınladı. ECB kıdemli danışmanı Juergen Schaaf, bitcoin sahibi olmayanlara dezavantaj sağlayacak şekilde servetin yeniden dağıtılmasını önlemek için düzenleyici eylem ve hatta Bitcoin’in tamamen yasaklanması yönündeki çağrılarını yineledi.
Minneapolis Fed çalışması, kripto para birimlerinin geleneksel maliye politikasını ve hükümet operasyonlarını nasıl bozabileceğine provokatif bir bakış atıyor. Vergilendirme veya yasaklama potansiyeli, kripto para birimlerinin küresel finanstaki gelecekteki rolü ve hem yatırımcılar hem de politika yapıcılar tarafından kabul edilmesi hakkında soruları gündeme getiriyor.