Almanya’nın liderleri Perşembe günü, ülkenin yeniden birleşmesinin yıllık kutlaması olan Alman Birlik Günü’nü kutlamak için Doğu Almanya deneyiminin daha fazla desteklenmesi ve tanınması çağrısıyla bir araya geldi.
Etkinlik, eski Doğu Almanya’nın bir eyaleti olan Mecklenburg-Vorpommern’in başkenti Schwerin’de gerçekleşti ve burada Şansölye Olaf Scholz ve diğer yetkililer bölgenin karşı karşıya olduğu mevcut zorlukları vurguladı.
Tarihi Schwerin kalesinde yaptığı konuşmada Scholz, Doğu ve Batı Almanya’nın 1990 yılındaki barışçıl birleşmesine övgüde bulundu, ancak iki bölge arasındaki önemli farklılıkların otuz yılı aşkın bir süre sonra da devam ettiğini kabul etti. Yeniden birleşmenin birçok kişiye özgürlük ve refah getirdiğini, aynı zamanda doğudaki milyonlarca insan için becerilerinin, deneyimlerinin ve yaşam boyu çalışmalarının değerinin düşmesi de dahil olmak üzere ayaklanmalara yol açtığını belirtti.
Scholz, “Alman birliği ve özgürlüğü nihayet bu günde sağlandı, ancak milyonlarca kişi için yeniden birleşme yıkım anlamına geliyordu” diyen Scholz, Doğu Almanların Batılı meslektaşlarıyla karşılaştırıldığında ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalmaya devam ettiğini vurguladı. Berlin Duvarı’nın yıkılmasından bu yana önemli ilerleme kaydedilmesine rağmen tam eşitliğin hala sağlanamadığının altını çizdi.
Mecklenburg-Vorpommern başbakanı Manuela Schwesig de Scholz’un duygularını yineledi ve yeniden birleşmenin doğudaki ailelerde dramatik değişikliklere yol açtığını, batıdaki ailelerin ise çok az aksama yaşadığını belirtti. Bölgenin beklentileri, tutumları ve yaşam planları açısından farklı olduğunu vurguladı ve kalıcı ekonomik ve sosyal eşitsizlikleri ele almak için daha fazla çaba sarf edilmesi çağrısında bulundu.
Scholz, Doğu Almanya’da daha iyi yaşam koşulları yaratmak için hükümet eylemlerinin devam etmesi gerektiğini yineledi ve Doğu ile Batı arasındaki uçurumu kapatma çabalarının devam edeceğine söz verdi.
Scholz, “Fırsatların Almanya genelinde herkes için eşit olacağı tam birleşme için hâlâ çalışıyoruz” dedi.