Alman otomobil üreticisi BMW Salı günü fren sorunları nedeniyle yaklaşık 1,5 milyon aracı geri çağıracağını duyurdu ve bu da şirketin bu yılki mali tahminini revize etmesine ve kar tahminini düşürmesine yol açtı.
Geri çağırmanın yılın ikinci yarısında küresel satışlar üzerinde önemli bir olumsuz etki yaratması bekleniyor.
Şirket, üçüncü çeyreğe ilişkin mali etkinin “üç haneli yüksek milyon” euro aralığında olacağını söyledi. Duyuru, BMW hisselerinin %8 oranında düşmesine neden oldu ve bu durum, %4-5’lik düşüşler kaydeden Mercedes-Benz, Volkswagen, Stellantis, Porsche Holding ve Renault gibi diğer büyük Avrupalı otomobil üreticilerinin üzerinde baskı oluşturdu.
BMW, aşağı yöndeki revizyonu, tedarik durmaları ve Continental tarafından sağlanan entegre fren sistemi (IBS) ile ilgili teknik eylemler de dahil olmak üzere ana otomobil segmentindeki sorunlara bağladı. Continental, yaptığı açıklamada, BMW’ye tedarik ettiği fren sistemlerinin yalnızca “küçük bir kısmının”, elektronik bir bileşenin hasar görmesi nedeniyle kısmi değişim gerektireceğini kaydetti.
Otomobil üreticisi ayrıca Çin’de devam eden zayıf talebin satışları daha da etkilediğini vurguladı. Hükümetin teşvik önlemlerine rağmen dünyanın ikinci büyük ekonomisinde tüketici güveni zayıf kalıyor. BMW, önceki büyüme beklentilerini revize ederek teslimatların bir miktar azalmasını beklediğini belirtti.
2023 yılında BMW ile Rolls-Royce ve Mini markaları 2,56 milyon araç teslimatı bildirdi. Ülkenin piyasa düzenleyicisi, şirketin Çin’de hatalı hava yastıkları nedeniyle 1,4 milyon aracın ayrı ayrı geri çağrılması da dahil olmak üzere ek zorluklarla karşı karşıya kaldığını söyledi.
Son geri çağırmalar ve mali tahminlerde yapılan ayarlamalar, otomotiv sektöründeki daha geniş bir gerilemenin ortasında geldi; Volkswagen gibi rakipler, benzer piyasa baskıları nedeniyle Almanya’daki fabrikalarını kapatmayı düşünüyor.
BMW’nin revize edilmiş faiz ve vergi öncesi kazanç (EBIT) marjının 2024’te %8 ila %10 olan önceki tahminden %6 ila %7 arasında olacağı tahmin ediliyor.